Familie Kroezen

Zomervakantie naar het Zuidereiland!


16-23 januari 2019

Heerlijk, heerlijk, heerlijk! Na alle drukte op het werk kon ik er ook eindelijk even tussenuit. Twee jaar na ons vertrek uit Nederland gingen we dan eindelijk naar het Zuidereiland toe. Van ons vijven was alleen Spyker er nog maar geweest, twee keer zelfs! We hadden dus wel wat in te halen. De kinderen wilden niet de hele vakantie in de auto zitten, dus in plaats van de rondreis die we in eerste instantie in gedachten hadden hebben we een huisje gehuurd in Methven. Dat ligt ongeveer een uurtje landinwaarts vanaf Christchurch en is dus een mooie uitvalsbasis naar veel andee mooie plekken. Achteraf gezien ben ik zelf ook blij dat we het zo gedaan hebben, ik heb echt heel erg een vakantiegevoel gehad! Zelfs al was het maar een weekje.

Allereerst moesten we natuurlijk met de ferry.

Vervolgens moesten we van Picton naar Methven rijden. Dat deden we via the East Coast. Graag hadden we op allerlei plekken willen stoppen, maar door de vertraging met de boot is dat er niet van gekomen. Gelukkig was het toch nog wel een mooie, noemenswaardige rit.

Eigenlijk heette het plaatsje waar we echt verbleven Windwhistle en niet Methven, maar Windwhistle is zo klein dat niemand weet waar jet het over hebt! En Methven is ietsje groter. Ook bekend van Mount Hutt, wat een skigebied is (in de winter, toen wij er waren werd er niet geskied uiteraard!). We zaten in een mooi huisje, ver afgelegen van mobiel netwerk of WiFi, dus ook lekker rustig voor ons! Er zat een zwembad bij ons huisje en dat was voor de kinderen natuurlijk erg leuk. Dan konden zij in de middagen als we terug kwamen van onze dagactiviteit nog even lekker zwemmen!
Ook was het vlakbij een meer, Lake Coleridge. Daar hebben we natuurlijk ook een mooie wandeling gemaakt.
We hebben wel ontdekt waarom het daar Windwhistle heet, want ongelooflijk, wat hebben wij de hele week harde wind gehad daar! Dat was echt niet normaal meer!

Zoals je op de eerste foto in de vorige serie kon zien keken we vanuit ons huisje uit over de Rakaia. Vlak voor de brug zat het jetboathuisje. Vanauit daar kon je met de jetboat! Daar zijn wij nogal dol op, dus dat hebben we meteen gedaan.
We gingen een half uur met de jetboat en toen zette hij ons aan de kant af. Niet omdat we ons heel slecht gedragen hadden hoor, we hadden dat vantevoren zo afgesproken, want dan konden we via de Rakaia Gorge walkway weer teruglopen. Dat was een leuke tocht. Mooie uitzichten over de rivier en onderweg kwamen we nog koeien tegen. Die wilden niet heel graag geaaid worden, maar dat hebben we toch gedaan...

Op ongeveer een uurtje rijden van ons vandaan lag Christchurch. Dit is de grootste stad van het Zuidereiland. In 2010 en 2011 zijn er drie flinke aardbevingen geweest. Een groot gedeelte van de gebouwen van Christchurch zijn daarbij verwoest of beschadigd (er zijn zeker 800 historische gebouwen verwoest). De stad is nog altijd herstellende hiervan en overal waar je loopt of kijkt zijn dan ook bouwplaatsen. Nieuwe gebouwen rijzen op. Oude gebouwen zijn omheind met hekken. De dag dat wij er waren was de eerste dag dat ze begonnen aan het renoveren van de kathedraal.
Wij vonden het best indrukwekkend om een stad in zo'n conditie te zien. In de historische tram hebben we er veel over geleerd. En ook hebben we op dezelfde plek gezeten als onze eigen koning en koningin! Hoezee!

Het was ook leuk dat op die dag het toevallig ook "Buskers Festival" was in de stad. Dat betekent dat er overal straatartiesten aan het optreden waren. Van goochelaars tot dansers to heuse acrobaten!

Van iedereen uit de omgeving die we vroegen wat we allemaal konden doen in de omgeving kregen we het antwoord: naar de Washpen waterfalls! Dat was dus duidelijk een to-do-dingetje en dat konden we niet overslaan.
De Washpen waterfalls liggen op het land van een boerderij. Voor een kleine vergoeding mag je er naar toe. Er ligt een mooi wandelpad naar toe. Je krijgt ook nog een papiertje mee met uitleg over alles wat je onderweg nog tegen komt. Dat was hartstikke leerzaam. Helaas weten we maar de helft van wat er te leren viel, want op de top van de berg waaide het zo hard dat ons papiertje wegwaaide.... Oeps!!
De wandeling was wel echt de moeite waard, dus de volgende keer dat iemand aan mij vraagt wat er in Methven allemaal te doen is, dan is mijn antwoord: je moet echt naar de Washpen waterfalls!

Ik wilde heel erg graag naar Lake Tekapo toe! Ik had op Instagram en Facebook zoveel mooie foto's gezien, dat moest ik echt met eigen ogen zien. En hopelijk zelf ook zulke mooie foto's er van maken!
We waren er net te laat om de karakteristieke bloeiende bloemen op de foto te krijgen, maar ik denk dat het toch wel gelukt is om mooie foto's te maken. Ik laat het oordelen daarover aan jezelf over. Ook hier is de kleur van het water weer surrealistich blauw! De gletsjers spelen daar wederom een grote rol in door het aanvoerende water van deze meren te zijn.
Deze dag was een roadtrip dag, want nu we toch zo ver gereden hadden, konden we eigenlijk net zo goed nog een stukje verder rijden. Roy wilde heel graag Mount Cook nog in het echt zien, dus dat was de volgende bestemming. Om Lake Pukaki heen, naar Mount Cook!
ik had al verteld dat dat eigenlijk een beetje een zinloze onderneming was geweest, Mount Cook was die dag helemaal niet van plan om zich aan ons te vertonen... Je kunt niet altijd alles hebben zullen we maar denken! :-)

Op de terugweg van Mount Cook kwamen we langs een lavendel boerderij. Voor een kleine vergoeding mocht je het lavendelveld op. Mooie gelegenheid om even wat mooie familie kiekjes te maken!

En tenslotte zijn we nog een dagje naar de dierentuin geweest, dierentuin Orana. De enige dierentuin in Nieuw Zeeland waar ze gorilla's en orang oetans hebben!
Het hoogtepunt van de dag was dat we de giraffen mochten voeren. Dat was leuk. Je moest een tak vasthouden, zo hoog als je maar kon en de giraffen trokken dan de bladeren er vanaf!

Wederom een heerlijke vakantie die eigenlijk veel te kort was!!

Contact, stuur ons een mailtje!

Nieuw ZeelandNederlandUpper HuttUden
Aantal
inwoners
4.692.70017.018.41043.20041.496
Oppervlakte (km^2)275.04241.54354068
VlagNieuw ZeelandNederlandUpper HuttUden

© Brechje Kroezen